Gorocvet (Adonis vernalis) je višegodišnja zeljasta biljka iz familije ljutića (Ranunculaceae) koja raste na peskovitim staništima i sušnim livadama. Ime joj je pozajmio lik iz grčke mitologije, lovac Adonis.

Iz rizoma se razvija 3-4 stabla visine do 40 cm sa listovima koji su perasto izdeljeni na tanke, linearne režnjeve. Na vrhu stabla obrazuje se veoma krupan cvet čiji su krunični listići mnogobrojni i svetložuti. Cveta u proleće (lat. vernalis = prolećni), tada padine Titelskog brega izgledaju kao posute dukatima. Odatle naziv jednog od surduka i vikend naselja kod Mošorina “Dukatar”. Javlja se u vidu velikih grupa na padinama okrenutim Tisi i surducima na jugozapadnoj strani brega.

Gorocvet je lekovita ali i otrovna biljka. Nije nemoguće da je odigrao ulogu u smrti nekih istorijskih i legendarnih ličnosti. Nadzemni delovi se koriste za proizvodnju lekova protiv srčanih oboljenja, ima ljut i gorak ukus. Upravo zato što je otrovan opstaje na pašnjacima jer ga stoka zaobilazi.

Pripada evroazijsko- kontinentalnoj vrsti. Nekada je bio široko rasprostranjen ali kako su nestajali pašnjaci i stepe tako je nestajao i gorocvet.

Izvor: Studija zaštite, Specijalni rezervat prirode „Titelski breg“, Predlog za stavljanje pod zaštitu kao zaštićeno područje I kategorije, Zavod za zaštitu prirode, Novi Sad, 2011,
Praćenje, mapiranje i monitoring strogo zaštićenih i zaštićenih vrsta biljaka na području SRP „Titelski breg“, Botaničko društvo „Andreas Volni“, Novi Sad.