Orao belorepan (Haliaeetus albicilla) je najveći orao Evrope. Perje mu je braon boje, a sa zrelošću ptice, svetlije nijanse dobijaju na intenzitetu. Potpuno beo rep je znak pune zrelosti koju dostiže u četvrtoj godini života. Dužina od repa do glave je od 70 do 90 cm dok raspon krila varira između 2.0 – 2.4 metra. Orao belorepan se najčešće gnezdi visoko u krošnjama drveća u blizini velikih vodenih površina. Lovi ribu, ptice močvarice i sisare do veličine zeca ili manje lisice. Promer gnezda je čak do 180 cm.

Mladi orlići nakon 70 dana, oko sredine meseca juna, počinju da lete. Dešava se da jači mladunac baca slabijeg iz gnezda, verovatno zbog nedostatka hrane. Nakon poletanja, mladunac se do 28 dana vraća u gnezdo da ga roditelji hrane pre nego što se potpuno osamostali. Mladi orlić je bez karakterističnog belog repa, znaka njegove polne zrelosti. Kada dobije beo rep tada počinje da traži ženku i gradi gnezdo.

Do pre jedne decenije bio je na ivici istrebljenja ali je intenzivnim merama zaštite broj ptica u divljini značajno porastao.Po tvrdnji ornitologa orao belorepan nema prirodne neprijatelje, ali postoje ugrožavajući faktori koji prete istrebljenju belorepog orla na ovim prostorima. Među tim faktorima posebno se izdvajaju seča šuma, sezonski i neprilagođeni šumski radovi, otrovi, čovekova uznemiravanja, pa i poljioprivredni radovi.