Pčelarica (Merops apiaster) jedna od najšarenijih ptica Evrope. Selica je, a gnezdi se u odsecima Titelskog brega u velikim kolonijama. Dugačka oko 28 cm, sa rasponom krila do 38cm, stomak i prsa su tirkizni, teme, potiljak i gornji deo leđa su bakarno crveni, a podvaljak žut. Našminkana je crnom prugom preko očiju. Hrani se insektima koje lovi u manjim grupama. Lovina su joj pčele, što i samo ime kazuje ali ne odbija ni ose, bumbare, leptire i druge insekte koji lete. Kada ulovi insekta, sleti na neku granu i pre nego ga proguta udara ga po tvrdoj podlozi da omekša i umrtvi se.

Ove ptice su vrlo druželjubive i po pravilu se gnezde u kolonijama. U lesnim odsecima prave tunele blizu jedan drugom i u tim tunelima se gnezde. Za kopanje im treba dve do tri nedelje jer su tuneli dugi i do 2,5 metra. Tunel završava proširenom, balonastom komoricom koja služi za ležanje na jajima i podizanje mladih. Leglo broji 4 -8 jaja i na njima sede oba roditelja pune 3 nedelje.

Ukupna gnezdilišna populacija pčelarica u lesu Titelskog brega iznosi od 400 do 700 aktivnih parova, a broj rupa zajedno sa neaktivnim premašuje 1000. Iako među pčelarima nisu omiljene, sasvim je neopravdano ove ptice smatrati štetočinama. Ornitološke studije o uticaju pčelarica na brojnost pčela dokazuju da pčelarice ne smanjuju broj pčela na staništu više od 1% i obzirom da vole krupniji plen pčele čine svega 10% ukupnog jelovnika.