Tekunica Titelski breg
Titelski breg logo

Svedok paleoklimatske i paleoekološke evolucije tokom poslednjih 600.000 godina Stepska zaravan – dom za 630 biljnih vrsta i stanište za preko 140 vrsta ptica

Stepski soko (Falco cherrug) se može prepoznati po svetlom temenu, tamnije smeđim leđima i svetlijem poprskanom donjem delu. Upečatljivo velika ptica, u aktivnom letu izgleda uočljivo veći i teži od sivog sokola. Raspon krila mu je 105-125 cm, a dugačak je u proseku 47-55 cm. Grabljivica stepskih ravnica. Nastanjuje otvoren prostor ili visoke litice. Često ne pravi sam gnezda nego koristi tuđa, napuštena. Ženke snesu 3-6 jaja na kojima leže oba partnera naizmenično 28-30 dana. Mladi napuštaju gnezdo nakon 40 dana. Lovi tako što svoj plen u letu horizontalno progoni, hrani se manjim pticama i glodarima. Kao selica zimu provodi u Etiopiji, na Arabijskom poluostrvu, severnom Pakistanu. Populacija stepskog sokola je u ubrzanom opadanju već decenijama, spada u globalno ugroženu vrstu usled nestajanja stepskih staništa.